Babeczki karobowe z marmoladą z jabłek ( bez glutenu, mleka i jajek)

DSC04958

 

 Wilgotne, miękkie, bardzo dobre, małe babeczki powstały z tego przepisu.

Zostały upieczone bez dodania jajek i mleka krowiego, ale z dodaniem marmolady z jabłek oraz mleka kokosowego.

 

 

 

Składniki

100 g skrobi ziemniaczanej

30 g mąki kukurydzianej

2 łyżki karobu

3 łyżki oleju (rzepakowego)

3 łyżki melasy z trzciny cukrowej

150 g marmolady z jabłek

180 ml śmietanki kokosowej

1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody

 

 

  • Mieszamy w misce skrobię ziemniaczaną, mąkę kukurydzianą, karob, bezglutenowy proszek do pieczenia, sodę.
  • Dodajemy melasę, marmoladę, śmietankę kokosową i miksujemy składniki.
  • Dodajemy olej i miksujemy ciasto.
  • Przygotowujemy foremki na babeczki. Smarujemy foremki olejem.
  • Wylewamy łyżką ciasto do foremki na babeczki.
  • Pieczemy w temperaturze 175 stopni przez około 20 minut.
  • Studzimy na kratce.

 

DSC05018

 

DSC04954

 

 

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email