Bezglutenowe ciasto z bezą i czerwonymi porzeczkami

 

Bardzo lubię ciasto z porzeczkami. Takie ciasto z bezą i z porzeczkami piekłam  3 razy ( pierwszy przepis jest tutaj, kruche ciasto z bezą i z czerwonymi porzeczkami można zobaczyć tutaj, a ciasto z bezą i z czarnymi porzeczkami jest tutaj). Kwaśne porzeczki dobrze smakują z bezą i kruchym ciastem.

 

 

Składniki

ciasto:

20 g mąki łubinowej

60 g mąki ryżowej

20 g skrobi z tapioki

100 g skrobi ziemniaczanej

1 łyżeczka mąki z nasion babki jajowatej

50 g cukru trzcinowego 

2 żółtka

1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia

5 łyżek oleju kokosowego

około 7 łyżek zimnej wody

 

masa bezowa:

2 białka

50 g cukru trzcinowego

szczypta soli

200 g czerwonych porzeczek (wcześniej umytych, oderwanych od gałązek)

2 łyżki skrobi ziemniaczanej

 

 

Ciasto

 

  • Ważymy mąki bezglutenowe.
  • Mieszamy w  misce mąkę łubinową, skrobię ziemniaczaną, mąkę ryżową, skrobię z tapioki, bezglutenowy proszek do pieczenia, mąkę z nasion babki jajowatej, cukier trzcinowy.
  • Dodajemy olej kokosowy, żółtka, mieszamy łyżką ciasto, stopniowo dodajemy zimną wodę.
  • Łączymy  wszystkie składniki.
  • Zagniatamy ciasto, łącząc je w kulę. Ugniatamy dobrze ciasto.
  • Owijamy ciasto folią spożywczą.
  • Wkładamy ciasto do lodówki na 30 minut.
  • Wałek do ciasta okręcamy folią spożywczą.
  • Rozgrzewamy piekarnik ( temperatura 175 stopni ).
  • Wyjmujemy ciasto z lodówki.
  • Na blat kładziemy papier do pieczenia, na nim ciasto.
  • Rozwałkowujemy ciasto na papierze do pieczenia (na kształt blachy, rozmiar kwadrat około 20 cm) i przekładamy ciasto z papierem na blachę.
  • Nakłuwamy ciasto widelcem.
  • Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 175 stopni.

 

Masa bezowa

  • Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli.
  • Dodajemy stopniowo cukier (po łyżce, następną łyżkę dodajemy, gdy cukier dobrze połączy się z białkiem), ciągle ubijając białka (mikserem).
  • Dodajemy skrobię ziemniaczaną i mieszamy masę łyżką lub łopatką silikonową.
  • Na końcu dodajemy czerwone porzeczki (wcześniej umyte, oderwane od gałązek) i mieszamy łyżką lub łopatką.
  • Wyjmujemy ciasto z piekarnika.
  • Wykładamy na ciasto masę bezową z porzeczkami.
  • Pieczemy dalej ciasto przez 15 minut ( 175 stopni ).
  • Otwieramy piekarnik i pozostawiamy ciasto jeszcze na trzy minuty, a następnie wyciągamy formę z piekarnika.
  • Gdy ostygnie ciasto, kroimy je na kwadraty.

 

 

 

 

 

 

Print Friendly