Blok kokosowy ( bez glutenu, mleka )

 

 

Tradycyjny blok jest na mleku krowim w proszku. Mój blok jest kokosowy. Ponieważ znajdują się w nim: mleko kokosowe w proszku, olej kokosowy i wiórki kokosowe. Była to mieszanka wszystkiego, co znalazło się w kuchennej szafce.

Za mało miałam mleka kokosowe w proszku, dlatego blok wyszedł miękki, wilgotny, a smakował bardzo dobrze, jak miękka czekoladka.

 

 

Składniki

150 g mleka kokosowego w proszku

3 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego

50 g cukru muscovado

3 łyżki kakao

1/2 kubka wody

50 g rodzynek

kilka herbatników bezglutenowych (pokruszone)

8 łyżek wiórków kokosowych

 

  • Rodzynki zalewamy wodę na kilkanaście minut, następnie wylewamy wodę.
  • Do rondla wrzucamy cukier, kakao, olej kokosowy, wlewamy wodę i podgrzewamy.
  • Podgrzewając masę, mieszamy ją.
  • Rondel zdejmujemy z kuchenki.
  • Dodajemy kokosowe mleko w proszku i dokładnie mieszamy masę.
  • Wsypujemy pokruszone bezglutenowe herbatniki, wiórki kokosowe oraz rodzynki.
  • Mieszamy masę.
  • Wykładamy formę lub pudełko plastikowe folią spożywczą.
  • Masę przekładamy do formy lub pudełka.
  • Wkładamy formę z masą do lodówki na noc.
  • Przechowujemy w lodówce. Gdy jest ciepło, blok rozpuszcza się.

 

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email