Chleb jak pizza (bez glutenu)

 

W jednym z programów kulinarnych zobaczyłam przepis na chleb, pieczony z kawałkami warzyw. Dla mnie chleb ten przypominał trochę pizzę, ale warzywa były w środku ciasta chlebowego, a nie na wierzchu. Przełożyłam przepis na wersję bezglutenową. Warzywa nie zostały ułożone na cieście, ale zostały wmieszane w ciasto przed upieczeniem. Po upieczeniu wyszedł z jednej strony plaski chleb, a z drugiej pizza z warzywami.

 

 

Składniki:

70 g mąki gryczanej

50 g mąki ryżowej

30 g mąki kukurydzianej

100 g skrobi ziemniaczanej

1 łyżka babki płesznik + 2 łyżki gorącej wody

kawałek papryki (pokrojony w kostkę)

ćwiartka cebuli (pokrojona w kostkę)

1 łyżka oleju

200 ml letniej wody

15 g drożdży + 1/2 łyżeczki cukru + 2 łyżeczki wody

1/2 łyżeczki soli

oregano

tymianek

 

 

 

  • Przygotowujemy rozczyn: drożdże rozcieramy z cukrem i letnią wodą.
  • Miseczkę z rozczynem przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu.
  • Nasiona płesznika wsypujemy do kubka, zalewamy gorącą wodą, odstawiamy.
  • Ważymy mąki bezglutenowe, wsypujemy do miski, mieszamy.
  • Dodajemy rozczyn, mieszamy, dodajemy babkę płesznik, sól, oregano, tymianek,
  • wlewamy stopniowo letnią wodę.
  • Wyrabiamy ciasto łyżką lub używamy miksera.
  • Do ciasta dodajemy olej, pokrojoną paprykę, cebulę, następnie dalej wyrabiamy ciasto.
  • Na blat kładziemy papier do pieczenia, a nam wykładamy ciasto.
  • Rozwałkowujemy ciasto na okrągły placek.
  • Przekładamy ciasto z papierem na blachę do pieczenia.
  • Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy do wyrastania na około 30 – 40 minut.
  • Rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni.
  • Wkładamy formę z ciastem do piekarnika i pieczemy 15 minut w temperaturze 160 stopni.
  • Następnie zwiększamy temperaturę do 175 stopni i pieczemy przez 10 minut.

 

 

 

 

 

 

Print Friendly