Chleb z mąką z sorgo, ziemniakami i z nasionami płesznika II (bez glutenu)

 

 Jest to drugi chleb z mąką z sorgo. Przepis na pierwszy chleb można zobaczyć tutaj. W tej wersji zostały dodane ugotowane ziemniaki. Chleb był dobry, dobrze się go kroiło, ciasto było zwarte.

 

 

Składniki:

80 g mąki z sorgo

50 g mąki kukurydzianej

50 g mąki ryżowej

30 g skrobi kukurydzianej

100 g skrobi ziemniaczanej

100 g ugotowanych ziemniaków

1 łyżka babki płesznik + 2 łyżki gorącej wody

1 łyżka oleju rzepakowego

około 220 ml letniej wody

20 g drożdży + 1 łyżeczka cukru + 2 łyżeczki wody

1/2 łyżeczki soli

olej rzepakowy do posmarowania chleba

 

 

  • Przygotowujemy rozczyn: drożdże rozcieramy z cukrem i letnią wodą.
  • Miseczkę z rozczynem owijamy folią spożywczą i pozostawiamy w ciepłym miejscu.
  • Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę.
  • Nasiona babki płesznik wsypujemy do kubka, zalewamy gorącą wodą, odstawiamy.
  • Ważymy mąki bezglutenowe, wsypujemy do miski, mieszamy.
  • Dodajemy rozczyn, mieszamy, dodajemy ziemniaki, namoczone nasiona babki płesznik, sól,  wlewamy stopniowo letnią wodę.
  • Wyrabiamy ciasto łyżką lub używamy miksera.
  • Do wyrobionego ciasta dodajemy olej, następnie dalej wyrabiamy ciasto.
  • Przekładamy ciasto do formy keksówka ( wyłożonej papierem do pieczenia ).
  • Wyrównujemy wierzch chleba odwrotną stroną łyżki.
  • Smarujemy olejem wierzch chleba.
  • Przykrywamy ciasto ściereczką  i odstawiamy do wyrastania na około 40 minut.
  • Rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni.
  • Wkładamy formę z ciastem do piekarnika i pieczemy 15 minut w temperaturze 160 stopni.
  • Następnie zwiększamy temperaturę do  175 stopni i pieczemy przez około 20 minut.
  • Studzimy na kratce.

 

 

 


Warzywa psiankowate 2017

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

3 odpowiedzi na Chleb z mąką z sorgo, ziemniakami i z nasionami płesznika II (bez glutenu)

  1. No taka ładniutka bułeczka do schrupania 🙂

  2. Ciekawy chlebek. Skoro są ziemniaki, to zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2017 🙂