Ciastka jaglano-łubinowe bez glutenu, jajek i masła

Lubię robić takie ciastka, wystarczy wsypać mąki bezglutenowe, wlać napój roślinny, olej kokosowy, coś słodkiego, a także inne dodatki.

W ten sposób powstały ciastka jaglano-łubinowe z wiórkami kokosowymi, sezamem i chia. Smakowały bardzo dobrze, lekko popękały i były chrupiące, a w środku były miękkie.

 

 

Składniki

50 g mąki jaglanej

30 g mąki łubinowej

50 g mąki ryżowej

70 g skrobi ziemniaczanej

1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia

1 łyżeczka mąki z nasion babki jajowatej

4 łyżki nierafinowanego oleju kokosowego ( płynny )

około 200 ml mleka kokosowego

3 łyżki syropu klonowego

20 g wiórków kokosowych

1 łyżka chia

20 g sezamu

 

 

  • Ważymy mąki bezglutenowe.
  • Mieszamy w misce: mąkę jaglaną, mąkę łubinową, mąkę ryżową, skrobię ziemniaczaną, bezglutenowy proszek do pieczenia, mąkę z nasion babki jajowatej.
  • Dodajemy olej kokosowy, syrop klonowy, mleko kokosowe (wlewamy stopniowo, mieszając ciasto).
  • Mieszamy składniki.
  • Na końcu dodajmy sezam, wiórki kokosowe, chia i mieszamy ciasto.
  • Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 175 stopni.
  • Przygotowujemy blachę do pieczenia, wykładamy na nią papier do pieczenia.
  • Bierzemy łyżką ciasto, kręcimy kulkę w rękach, spłaszczamy ją, wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Robimy następne ciastka i kładziemy na blachę do pieczenia.
  • Pieczemy w temperaturze 175 stopni przez około 20-25 minut.

 

 

 

 

 

Print Friendly