Ciastka z melasą z morwy i babką płesznik ( bez glutenu, jajek i masła )

 Następne ciastka bez jajek, tym razem z nasionami babki płesznik. Babka płesznik była wcześniej dodawana do chleba, na przykład w przepisie na chleb z mąką quinoa albo z sorgo. W poprzednich przepisach do ciastek była dodawana mąka z nasion z babki jajowatej. A w tym przepisie są dwie babki: jajowata i płesznika. Mimo braku jajek ciastka podczas pieczenia lekko urosły, dobrze smakowały, w środku były miękkie.

 

Składniki

40 g mąki ryżowej

20 g mąki z białego ryżu kleistego

60 g skrobi ziemniaczanej

20 g skrobi z tapioki

30 g mąki łubinowej

20 g wiórków kokosowych

40 g cukru trzcinowego

1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia

1 łyżeczka mąki z nasion babki jajowatej

1 łyżeczka babki płesznik + 2 łyżeczki gorącej wody

5 łyżek oleju kokosowego ( płynny )

3 łyżki melasy z morwy

około 8 łyżek zimnej wody

 

  • Nasiona babki płesznika wsypujemy do kubka, zalewamy gorącą wodą.
  • Ważymy mąki bezglutenowe, wsypujemy do miski, mieszamy.
  • Dodajemy bezglutenowy proszek do pieczenia, mąkę z nasion babki jajowatej, cukier trzcinowy, wiórki kokosowe, mieszamy.
  • Dodajemy namoczone nasiona babki płesznik, melasę z morwy, mieszamy ciasto.
  • Dodajemy olej kokosowy, mieszamy ciasto.
  • Wlewamy zimną wodę (dodajemy stopniowo, mieszając ciasto).
  • Mieszamy ciasto.
  • Przygotowujemy  blachę do pieczenia, wykładamy na nią papier do pieczenia.
  • Słoik owijamy folią spożywczą.
  • Rozgrzewamy piekarnik ( temperatura 175 stopni ).
  • Bierzemy łyżką porcję ciasta, w rękach kręcimy kulkę, kładziemy kulkę z ciasta na papierze do pieczenia, spłaszczamy kulkę dnem słoika ( owiniętego folią spożywczą ).
  • Pieczemy ciasteczka w temperaturze 175 stopni przez około 20 minut.

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email