Ciastka z melasą z morwy i z cukrem kokosowym ( bez glutenu i masła )

 

Kruche ciastka z dodatkiem melasy z morwy były smaczne, dlatego powstały drugie ciasta, także z melasą, ale w większej ilości. Ciasto było trochę rzadkie, dlatego, po schłodzeniu w lodówce, ciastka były robione w rękach, a kulki zostały spłaszczone dnem słoika. Po upieczeniu ciastka były delikatne, z wierzchu trochę chrupiące, a w smaku karmelowe, dzięki dodaniu melasy z morwy i cukru kokosowego.

 

 

Składniki

50 g mąki ryżowej

30 g skrobi z tapioki

80 g skrobi ziemniaczanej

20 g mąki łubinowej

50 g cukru kokosowego

3 łyżki melasy z morwy

1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia

1 łyżeczka mąki z nasion babki jajowatej

4 łyżki oleju kokosowego ( płynny )

1 jajko

1 lub 2 łyżki zimnej wody

 

 

  • Ważymy mąki bezglutenowe, wsypujemy do miski, mieszamy.
  • Dodajemy bezglutenowy proszek do pieczenia, mąkę z nasion babki jajowatej, cukier kokosowy, mieszamy.
  • Dodajemy olej kokosowy, mieszamy ciasto.
  • Wbijamy jajko, mieszamy ciasto, wlewamy melasę z morwy, zimną wodę (dodajemy stopniowo, mieszając ciasto).
  • Mieszamy ciasto.
  • Schładzamy ciasto w lodówce około 30 minut.
  • Przygotowujemy  blachę do pieczenia, wykładamy na nią papier do pieczenia.
  • Słoik owijamy folią spożywczą.
  • Rozgrzewamy piekarnik ( temperatura 175 stopni ).
  • Wyjmujemy ciasto z lodówki.
  • Bierzemy łyżką porcję ciasta, w rękach kręcimy kulkę, kładziemy kulkę z ciasta na papierze do pieczenia, spłaszczamy kulkę dnem słoika ( owiniętego folią spożywczą ).
  • Pieczemy ciasteczka w temperaturze 175 stopni przez około 15 – 20 minut.

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email