Ciastka z melasą z morwy i z czekoladą ( bez glutenu i masła )

 

Przepis na ciastka z czekoladą. Ciastka z wierzchu były lekko chrupkie, a w środku miękkie. Drobna, słodka przekąska do kawy lub herbaty.

 

 

Składniki

50 g mąki ryżowej

20 g mąki kukurydzianej

20 g mąki z białego ryżu kleistego

50 g skrobi ziemniaczanej

20 g mąki łubinowej

20 g zmielonych wiórków kokosowych

1/2 bezglutenowej czekolady

50 g cukru trzcinowego

1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia

5 łyżek oleju rzepakowego

1 jajko

2 łyżki melasy z morwy

 

  • Bezglutenową czekoladę kroimy na kawałki.
  • Ważymy mąki bezglutenowe, zmielone wiórki kokosowe, wsypujemy do miski, mieszamy.
  • Dodajemy bezglutenowy proszek do pieczenia, mieszamy.
  • Rozgrzewamy piekarnik ( temperatura 175 stopni ).
  • Do drugiej miski wbijamy jajko.
  • Ważymy cukier trzcinowy i wsypujemy do miski z jakiem.
  • Jajko z cukrem trzcinowym ucieramy.
  • Do masy jajecznej dodajemy melasę z morwy, miksujemy.
  • Wlewamy po 1 lub 2 łyżki oleju rzepakowego i miksujemy masę.
  • Dodajemy wymieszane mąki bezglutenowe ( na 2 razy ), miksujemy ciasto.
  • Wsypujemy pokrojoną czekoladę, mieszamy ciasto łyżką.
  • Przygotowujemy  blachę do pieczenia, wykładamy na nią papier do pieczenia.
  • Owijamy słoik folią spożywczą.
  • Bierzemy łyżką porcję ciasta, widelcem przesuwamy ciasto z łyżki na blachę.
  • Dnem słoikiem spłaszczamy ciastka.
  • Pieczemy ciasteczka w temperaturze 175 stopni przez około 15 – 20 minut.

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email