Ciastka z syropem klonowym i mąką kasztanową ( bez glutenu, jajek i masła )

 

Kolejne ciastka bez jajek, których ciasto kręci się w dłoniach, aby powstała kulka, którą trzeba spłaszczyć. Kilka przepisów już powstało wcześniej, na przykład ciastka z melasą z morwy. W tym ciastkach nie ma melasy, a jest syrop klonowy. A mieszanka mąk bezglutenowych zawiera mąkę kasztanową.

 

 

Składniki

60 g skrobi ziemniaczanej

40 g mąki kasztanowej

20 g mąki ryżowej

20 g skrobi z tapioki

20 g mąki łubinowej

20 g zmielonych wiórków kokosowych

1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia

1 łyżeczka mąki z nasion babki jajowatej

1 łyżeczka babki płesznik + 2 łyżeczki gorącej wody

5 łyżek oleju rzepakowego

4 łyżki syropu klonowego

około 7 łyżek zimnej wody

 

 

  • Nasiona babki płesznika wsypujemy do kubka, zalewamy gorącą wodą.
  • Ważymy mąki bezglutenowe, wsypujemy do miski, mieszamy.
  • Dodajemy bezglutenowy proszek do pieczenia, mąkę z nasion babki jajowatej, mieszamy.
  • Dodajemy namoczone nasiona babki płesznik, mieszamy ciasto.
  • Dodajemy olej rzepakowy, mieszamy ciasto, dodajmy syrop klonowy, mieszamy.
  • Wlewamy zimną wodę (dodajemy stopniowo, mieszając ciasto).
  • Mieszamy ciasto.
  • Przygotowujemy  blachę do pieczenia, wykładamy na nią papier do pieczenia.
  • Słoik owijamy folią spożywczą.
  • Rozgrzewamy piekarnik ( temperatura 175 stopni ).
  • Bierzemy łyżką porcję ciasta, w rękach kręcimy kulkę, kładziemy kulkę z ciasta na papierze do pieczenia, spłaszczamy kulkę dnem słoika ( owiniętego folią spożywczą ).
  • Pieczemy ciasteczka w temperaturze 175 stopni przez około 20 minut.

 

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email