Ciastka z dżemem z czerwonych porzeczek ( bez glutenu, jajek i masła)

 

 

Ciasteczka z dżemem z czerwonych porzeczek, to kruche ciasteczka, podwójne, przełożone dżemem. Najpierw wycinamy okrągłe ciastka, następnie ciastka z dziurką. Składamy ciastka przed pieczeniem: na pierwsze ciastko kładziemy dżem, a następnie przykrywamy ciastkiem z dziurką i takie ciastka pieczemy.

Są to ciastka bez jajek i masła.

 

 

Składniki

30 g mąki łubinowej

100 g mąki ryżowej

70 g skrobi ziemniaczanej

1 łyżeczka mąki z nasion babki jajowatej 

6 łyżek oleju kokosowego

1/2 kubka napoju ryżowego

3 łyżki syropu klonowego

1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia

kilka łyżek dżemu z czerwonych porzeczek

1 łyżka cukru trzcinowego do posypania ciastek

 

 

  • Ważymy mąki bezglutenowe.
  • Mieszamy w misce mąkę łubinową, skrobię ziemniaczaną, mąkę ryżową, bezglutenowy proszek do pieczenia, mąkę z nasion babki jajowatej.
  • Dodajemy syrop klonowy, olej kokosowy, stopniowo wlewamy napój ryżowy (sprawdzając gęstość ciasta) i mieszamy wszystko.
  • Łączymy wszystkie składniki.
  • Zagniatamy ciasto w kulę.
  • Owijamy ciasto folią spożywczą.
  • Schładzamy ciasto w lodówce 30 minut.
  • Wykładamy papier do pieczenia na blachę.
  • Wałek do ciasta okręcamy folią spożywczą.
  • Rozgrzewamy piekarnik ( temperatura 175 stopni ).
  • Na blat kładziemy folię spożywczą ( ciasto nie kleiło się, nie posypujemy mąki bezglutenowej na folię).
  • Wyjmujemy ciasto z lodówki.
  • Rozwałkowujemy ciasto.
  • Wycinamy 2 rodzaje ciastek, okrągłe ( w całości ) i okrągłe z dziurką.
  • Na okrągłe ciastko kładziemy dżem z czerwonych porzeczek i przykrywamy drugim ciastkiem z dziurką.
  • Kładziemy ciasteczka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Posypujemy cukier trzcinowy na ciastka.
  • Pieczemy ciasteczka w temperaturze 175 stopni przez około 30 minut.

 

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email