Ciastka z dżemem z morelowym ( bez glutenu, jajek i masła)

 Ciasteczka z dżemem morelowym bardzo mi smakowały, chociaż w cieście nie było ani jajek, ani masła. Ciasto na te ciasteczka powstało jak na ciastka z dżemem z czerwonych porzeczek ( przepis na te ciastka można znaleźć tutaj ).

Trochę trudno się je robiło, ciasto było delikatne, trochę rozpadało się i kruszyło. Ale smak wynagrodził trudy przygotowania ich. Można też nie zakrywać ich w całości, a zrobić je z dziurką jak ciastka z dżemem porzeczkowym.

 

 

Składniki                                                                           

20 g mąki łubinowej

80 g mąki ryżowej

60 g skrobi ziemniaczanej

40 g zmielonych wiórków kokosowych

1 łyżeczka mąki z nasion babki jajowatej 

8 łyżek oleju kokosowego

1/2 kubka napoju ryżowego

3 łyżki syropu klonowego

1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia

kilka łyżek dżemu morelowego

 

 

  • Blendujemy wiórki kokosowe.
  • Ważymy mąki bezglutenowe.
  • Mieszamy w misce mąkę łubinową, skrobię ziemniaczaną, mąkę ryżową, zmiksowane wiórki kokosowe, bezglutenowy proszek do pieczenia, mąkę z nasion babki jajowatej.
  • Dodajemy syrop klonowy, olej kokosowy, stopniowo wlewamy napój ryżowy (sprawdzając gęstość ciasta) i mieszamy wszystko.
  • Łączymy wszystkie składniki.
  • Zagniatamy ciasto w kulę.
  • Owijamy ciasto folią spożywczą.
  • Schładzamy ciasto w lodówce 30 minut.
  • Wykładamy papier do pieczenia na blachę.
  • Wałek do ciasta okręcamy folią spożywczą.
  • Rozgrzewamy piekarnik ( temperatura 175 stopni ).
  • Na blat kładziemy folię spożywczą ( ciasto nie kleiło się, nie posypujemy mąki bezglutenowej na folię).
  • Wyjmujemy ciasto z lodówki.
  • Odcinamy kawałki ciasta wielkości orzecha włoskiego i rozwałkowujemy je na placki.
  • Na jeden placek nakładamy łyżeczkę dżemu z moreli i przykrywamy drugim plackiem ciasta. Naciskamy ciasto wokół dżemu, troszeczkę dalej, gdzie ciasto jest wypukłe. Wycinamy foremką ciastko.
  • Postępujemy tak samo ze wszystkimi kawałkami ciasta.
  • Kładziemy ciasteczka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Pieczemy ciasteczka w temperaturze 175 stopni przez około 30 minut.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Print Friendly

Jedna odpowiedź na Ciastka z dżemem z morelowym ( bez glutenu, jajek i masła)

  1. Bardzo spodobał mi się przepis 🙂 Z chęcią go wypróbuję ! Zapraszam również na swojego bloga : http://marcepanowa-kuchnia.blogspot.com/
    Pozdrawiam gorąco !