Ciasto z mąką z żołędzi ( bez glutenu )

 

 

Kupiłam czasopismo kulinarne, zachęcona informacjami na okładce, że znajdują się w nim potrawy bez glutenu, w tym z mąki żołędziowej. Zostało mi jeszcze trochę mąki żołędziowej, więc pomyślałam, że trzeba ją wykorzystać. Mąka z żołędzi znalazła się w mieszance na chleb ( przepis tutaj ) i sprawdziła się dobrze. Przeczytałam przepisy z mąką żołędziową w tym czasopiśmie, a upiekłam w swojej wersji. Dodałam melasę z karobu i karob w proszku. I wyszło przepyszne ciasto.

 

 

Składniki

120 g skrobi ziemniaczanej

30 g mąki z żołędzi

50 g cukru trzcinowego

2 jajka

6 łyżek oleju rzepakowego

2 łyżki melasy z karobu

1 łyżka karobu w proszku

1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody

 

 

  • Przygotowujemy foremkę do pieczenia i wykładamy ją papierem do pieczenia.
  • Ważymy mąki na ciasto: skrobię ziemniaczaną, mąkę z żołędzi, dodajemy bezglutenowy proszek do pieczenia, sodę, karob w proszku, mieszamy składniki.
  • Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 175 stopni.
  • Miksujemy jajka w całości na puszystą masę.
  • Dodajemy cukier ( po łyżce ), ciągle miksując masę z jajek.
  • Do miski wlewamy olej rzepakowy po 1, 2 łyżkach, miksujemy krótko.
  • Wlewamy do masy melasę z karobu i miksujemy krótko.
  • Wymieszaną skrobię ziemniaczaną z mąką z żołędzi oraz z karobem, z bezglutenowym proszkiem do pieczenia i sodą wsypujemy porcjami ( na 2 razy ) do miski i miksujemy masę, tak aby wszystkie składniki się połączyły.
  • Przekładamy ciasto do formy.
  • Pieczemy ciasto w temperaturze 175 stopni przez około 25 minut.

 

 

 

 

 

 

 

 

Print Friendly