Cytrynowe babeczki wielkanocne (bez glutenu)

 

 Pamiętam, jak kiedyś skórkę z cytryny suszyliśmy na kaloryferze, następnie skórka były mielona na proszek, który był dodawany do ciast.

Moja skórka z cytryny została wysuszona w piekarniku, wyłączonym, ale wcześniej rozgrzanym. Można najpierw upiec inne ciasto, wyjąć je. Następnie na prostokątną blachę wykładamy papier do pieczenia, a na nim skórki z cytryny i wkładamy blachę do piekarnika. Sprawdzamy, żeby skórki z cytryny nie wysuszyły się za bardzo. Wysuszone skórki mielimy albo blendujemy na proszek.

 Wielkanocne babeczki na świąteczny stół o smaku cytrynowym, także z lukrem cytrynowym, wyglądały cytrynowo i smakowały bardzo dobrze.

 

 

Składniki

100 g skrobi ziemniaczanej

50 g mąki ryżowej

2 jajka

50 g cukru trzcinowego

5 łyżek oleju rzepakowego

1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody

2 łyżki syropu klonowego

2 łyżeczki wysuszonej, zmielonej skórki z cytryny

1 łyżka soku z cytryny

 

 

lukier

1/2 łyżeczki wysuszonej, zmielonej skórki z cytryny

2 łyżki soku z cytryny

około 5 łyżek cukru pudru

 

 

 

Skórka z cytryny (przygotowujemy wcześniej)

  • Cytryny: myjemy dokładnie, osuszamy, obieramy żółtą skórkę, na blachę do pieczenia kładziemy papier do pieczenia, na papierze kładziemy skórki z cytryny, suszymy je w wyłączonym piekarniki ( ale jeszcze ciepłym), sprawdzamy, żeby skórki z cytryny nie wysuszyły się za bardzo.
  • Po zmieleniu przechowujemy w słoiczku.

 

Ciasto

  • Ważymy cukier trzcinowy.
  • Ważymy bezglutenowe mąki.
  • Mieszamy w misce skrobię ziemniaczaną, mąkę ryżową, bezglutenowy proszek do pieczenia, sodę.
  • Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 175 stopni.
  • Miksujemy jajka w całości na puszystą masę.
  • Dodajemy stopniowo cukier, ciągle miksując masę z jajek.
  • Dodajemy olej po jednej łyżce lub dwie, ciągle miksując.
  • Dodajmy syrop klonowy miksując masę.
  • Wymieszaną skrobię ziemniaczaną, mąkę ryżową, bezglutenowy proszek do pieczenia oraz sodę wsypujemy do miski z jajkami. Miksujemy na niskich obrotach.
  • Wsypujemy zmieloną skórkę z cytryny, wlewamy sok z cytryny i krótko miksujemy ciasto.
  • Przygotowujemy foremki do pieczenia babeczek, smarujemy je olejem.
  • Przekładamy ciasto do foremek.
  • Pieczemy w temperaturze 175 stopni przez około 20 minut.

 

Lukier

  • Wsypujemy do miseczki: zmieloną skórkę z cytryny, wlewamy sok z cytryny.
  • Dodajemy cukier puder i mieszamy lukier.
  • Gdy babeczki ostygną, smarujemy je lukrem.

 

 

 

 


Wypieczone święta - Wielkanoc 2017

 

 

 

 

 

 

 

 

Print Friendly