Konfitura z czarnych porzeczek

 

 

Ten sposób na przygotowanie konfitury porzeczkowej znalazłam w książce z przepisami na domowe przetwory. Najpierw wodę z cukrem trzeba zagotować, a następnie wrzucać do gorącego syropu porzeczki. Konfitura jest zagotowywana, wyłączamy kuchenkę, odstawiamy konfiturę na kilka godzin, a ten proces gotowania jest powtarzany kilka razy.

 

 

Składniki

1,5 kg czarnych porzeczek

0,3 kg cukru

1 kubek wody

 

 

  • Porzeczki: myjemy, usuwamy gałązki.
  • Zagotowujemy w garnku wodę z cukrem, aż cukier się roztopi.
  • Do gorącego syropu wrzucamy partiami porzeczki i mieszamy.
  • Odstawiamy garnek z porzeczkami na około godzinę, przykrywamy garnek.
  • Następnie doprowadzamy porzeczki powoli do wrzenia, gotujemy kilkanaście minut, wyłączamy kuchenkę. Odstawiamy konfiturę. Za około 2 godziny konfiturę powoli doprowadzamy do wrzenia, gotujemy kilkanaście minut i znowu wyłączamy kuchenkę. W taki sposób 3 razy gotujemy konfiturę.
  • Zostawiamy konfiturę do następnego dnia.
  • Następnego dnia także doprowadzamy konfiturę powoli do wrzenia, gotujemy kilkanaście minut, wyłączamy kuchenkę.
  • Napełniamy konfiturą wyparzone słoiki.
  • Pasteryzujemy 30 minut.

 

 


Róbmy przetwory! Edycja 3.

 

 

Print Friendly, PDF & Email