Krakersy z mąką kasztanową na proszku do pieczenia ( bez glutenu )

 

U mnie ciąg dalszy krakersów. Do tych została dodana mąka kasztanowa, a poza nią inne mąki bezglutenowe (ryżowa, kukurydziana, ziemniaczana). Po upieczeniu powstały kruche krakersy, lekko wyrośnięte, dzięki dodaniu bezglutenowego proszku do pieczenia.

 

 

Składniki:

70 g mąki kasztanowej

20 g mąki ryżowej

20 g skrobi kukurydzianej

50 g skrobi ziemniaczanej

2 łyżeczki mielonych nasion babki jajowatej

1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia

około 100 ml wody

3 łyżki oleju rzepakowego

1/2 łyżeczki soli

szczypta mielonej gałki muszkatołowej, ziela angielskiego, kardamonu

 

1 łyżeczka oleju rzepakowego do posmarowania

 

 

  • Wykładamy papier do pieczenia na blachę.
  • Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 175 stopni.
  • Ważymy mąki bezglutenowe.
  • Suche składniki wsypujemy do miski, mieszamy, dodajemy olej, mieszamy, wodę wlewamy stopniowo, mieszając ciasto, aby powstała kula z ciasta.
  • Zagniatamy ciasto.
  • Na blat kładziemy folię spożywczą, a na nią ciasto.
  • Wałkujemy ciasto ( wałek owijamy folią spożywczą ).
  • Ciasto kroimy na kawałki i przekładamy na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia.
  • W krakersach robimy dziurki, potem smarujemy olejem rzepakowym.
  • Wstawiamy blachę do piekarnika i pieczemy około 30 minut.

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email