Krakersy z mąką z sorgo i z ciecierzycy ( bez glutenu )

 Na etapie tworzenia przepisu miały powstać płaskie chlebki, bez dodawania drożdży. Główną mąką była mąka z sorgo, ale zostały dodane także: mąka z ciecierzycy i skrobia ziemniaczana. Ale przypomniałam sobie o takich krakersach z kminkiem (kiedyś pojawiały się na półkach sklepowych, nie wiem czy teraz można je kupić), dlatego kminek został także dodany. I tak zostały upieczone krakersy.

 

 

Składniki:

80 g mąki z sorgo

30 g mąki z ciecierzycy

50 g skrobi ziemniaczanej

2 łyżeczki mielonych nasion babki jajowatej

około 150 ml wody

1 łyżka oleju kokosowego

2 łyżki oleju rzepakowego

1/2 łyżeczki soli

1 łyżeczka kminku

 

 

  • Wykładamy papier do pieczenia na blachę.
  • Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 175 stopni.
  • Suche składniki wsypujemy do miski, mieszamy, dodajemy pozostałe składniki, wodę wlewamy stopniowo, mieszając ciasto, aby powstała kula z ciasta.
  • Zagniatamy ciasto.
  • Na blat kładziemy folię spożywczą, a na nią ciasto.
  • Wałkujemy ciasto ( wałek owijamy folią spożywczą ).
  • Ciasto kroimy na kawałki i przekładamy na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Krakersy nakłuwamy widelcem.
  • Wstawiamy blachę do piekarnika i pieczemy około 25 minut.
  • Otwieramy piekarnik, przewracamy krakersy na drugą stronę.
  • Pieczemy jeszcze przez około 5-10 minut.

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email