Kruche ciastka z kawałkami czekolady i z melasą z morwy ( bez glutenu, jajek i masła )

 

 Piekę różne ciastka, tym razem są to ciastka bez użycia jajek.

Mieszanka mąk bezglutenowych na te ciastka zawierała między innymi: mąkę z sorgo, mąkę łubinową i mąkę gryczaną. Wcześniej mąka z sorgo była jednym ze składników wykorzystanych przy pieczeniu chleba. Tym razem znalazła się w ciastkach.

Ciastka były smaczne, o smaku  charakterystycznym dla melasy.

 

 

Składniki

40 g mąki ryżowej

20 g mąki z białego ryżu kleistego

40 g skrobi ziemniaczanej

20 g mąki gryczanej

30 g mąki z sorgo

30 g mąki łubinowej

20 g wiórków kokosowych

1/2 bezglutenowej czekolady

50 g cukru trzcinowego

1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia

1 łyżeczka mąki z nasion babki jajowatej

5 łyżek oleju kokosowego ( płynny )

3 łyżki melasy z morwy

około 9 łyżek zimnej wody

 

 

  • Bezglutenową czekoladę kroimy na kawałki.
  • Ważymy mąki bezglutenowe, wsypujemy do miski, mieszamy.
  • Dodajemy bezglutenowy proszek do pieczenia, mąkę z nasion babki jajowatej, cukier trzcinowy, wiórki kokosowe, mieszamy.
  • Dodajemy olej kokosowy, mieszamy ciasto.
  • Wlewamy melasę z morwy, zimną wodę (dodajemy stopniowo, mieszając ciasto).
  • Mieszamy ciasto.
  • Wsypujemy pokrojoną czekoladę, kawałki czekolady wmieszamy w ciasto.
  • Przygotowujemy  blachę do pieczenia, wykładamy na nią papier do pieczenia.
  • Słoik owijamy folią spożywczą.
  • Rozgrzewamy piekarnik ( temperatura 175 stopni ).
  • Bierzemy łyżką porcję ciasta, w rękach kręcimy kulkę, kładziemy kulkę z ciasta na papierze do pieczenia, spłaszczamy kulkę dnem słoika ( owiniętego folią spożywczą ).
  • Pieczemy ciasteczka w temperaturze 175 stopni przez około 20 minut.

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email