Kruche ciastka z mąką z cibory jadalnej ( bez glutenu, jajek i masła )

 

Na początek roku 2018 piekę kruche ciastka. Mieszanka mąk bezglutenowych na te ciastka zawiera mąkę z cibory jadalnej ( inaczej z migdała ziemnego). To mój pierwszy wypiek z tą mąką. I dobrze się sprawdził w przypadku tych ciastek, które smakowały dobrze, były kruche i delikatne.

 

 

Składniki

60 g mąki z cibory jadalnej

50 g skrobi ziemniaczanej

40 g mąki ryżowej

20 g skrobi kukurydzianej

30 g cukru trzcinowego

1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia

2 łyżeczki mąki z nasion babki jajowatej

4 łyżki oleju rzepakowego

2 łyżki melasy z morwy

około 4 łyżek mleka kokosowego

 

 

  • Ważymy mąki bezglutenowe, wsypujemy do miski, mieszamy.
  • Dodajemy bezglutenowy proszek do pieczenia, mąkę z nasion babki jajowatej, cukier trzcinowy, mieszamy.
  • Dodajemy olej rzepakowy, mieszamy ciasto.
  • Wlewamy melasę z morwy, mleko kokosowe (dodajemy stopniowo, mieszając ciasto).
  • Mieszamy ciasto.
  • Zagniatamy ciasto.
  • Rozgrzewamy piekarnik ( temperatura 175 stopni ).
  • Na blat kładziemy folię spożywczą, a na nią ciasto.
  • Wałkujemy ciasto ( wałek owijamy folią spożywczą ).
  • Foremką wykrawamy ciastka, podważamy ciasto nożem i przekładamy na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Wstawiamy blachę do piekarnika i pieczemy około 25 minut.

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email