Kruche cytrynowe ciastka z melasą z morwy ( bez glutenu i masła )

 

Kruche ciastka na mieszance różnych mąk bezglutenowych, na oleju kokosowym są łatwe w przygotowaniu i dobrze smakują. W tej wersji są cytrynowe z melasą z morwy. Cytrynowy smak powstał ze zmielonej skórki z cytryny ( przepis tutaj ). Tym razem dosładzam je melasą z morwy. Świeże owoce morwy jadłam bardzo dawno temu, były świeżo zerwane z drzewa. Teraz morwę można kupić suszoną albo w postaci melasy z morwy. Płynna melasa połączyła ciasto, dodając trochę wilgotności i nadała ciastkom brązowy kolor.

 

 

Składniki

50 g mąki ryżowej

30 g mąki z białego ryżu kleistego

80 g skrobi ziemniaczanej

20 g mąki łubinowej

1 łyżeczka zmielonej skórki z cytryny

50 g cukru trzcinowego

2 łyżki melasy z morwy

1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia

1 łyżeczka mąki z nasion babki jajowatej

4 łyżki oleju kokosowego ( płynny )

1 jajko

około 3 łyżek zimnej wody

 

 

  • Ważymy mąki bezglutenowe, wsypujemy do miski, mieszamy.
  • Dodajemy bezglutenowy proszek do pieczenia, mąkę z nasion babki jajowatej, cukier trzcinowy, zmieloną skórkę z cytryny, mieszamy.
  • Dodajemy olej kokosowy, mieszamy ciasto.
  • Wbijamy jajko, mieszamy ciasto, wlewamy melasę z morwy, zimną wodę (dodajemy stopniowo, mieszając ciasto).
  • Mieszamy składniki.
  • Zagniatamy ciasto w kulę.
  • Zagniecione ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki.
  • Schładzamy ciasto w lodówce około 30 minut.
  • Przygotowujemy  blachę do pieczenia, wykładamy na nią papier do pieczenia.
  • Wykładamy matę silikonową albo folię spożywczą na blat.
  • Wałek do ciasta owijamy folią spożywczą.
  • Rozgrzewamy piekarnik ( temperatura 175 stopni ).
  • Wyjmujemy ciasto z lodówki.
  • Zagniatamy ciasto.
  • Rozwałkowujemy ciasto.
  • Wycinamy foremką ciastka.
  • Ciastka podnosimy od spodu nożem i  układamy na blasze do pieczenia.
  • Pieczemy ciasteczka w temperaturze 175 stopni przez około 15 minut.

 

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Jedna odpowiedź na Kruche cytrynowe ciastka z melasą z morwy ( bez glutenu i masła )

  1. Wyglądają tak przepysznie, że chyba się w końcu ruszę i je upiekę 😀 Przy okazji, zapraszam do mnie 🙂
    http://alternatywypiecipol.blogspot.com/