Naleśniki z mąką teff ( bez glutenu, mleka i jajek )

 

 

 

Mąka teff była jednym ze składników użytych do wypieku chleba ( przepis tutaj ), a także została użyta do ciastek ( przepis tutaj). Teraz jest składnikiem mieszanki mącznej na naleśniki.

 

 

Składniki

5,6 sztuk

1/3 kubka mąki teff

1/3 kubka mąki ryżowej

1/3 kubka skrobi ziemniaczanej

1 łyżeczka proszku bezglutenowego

1 łyżeczka mąki z nasion babki jajowatej

1 kubek wody

1 łyżeczka cukru trzcinowego

1 łyżeczka kakao

1 łyżeczka oleju do ciasta

olej do smażenia

 

nadzienie

4 gruszki

1 łyżka miodu

1 łyżeczka cynamonu

 

 

  • Obieramy gruszki, kroimy na ćwiartki, wrzucamy na patelnię, dodajemy miód, cynamon i podsmażamy.
  • Wsypujemy mąkę teff, mąkę ryżową i skrobię ziemniaczaną do miski.
  • Dodajemy bezglutenowy proszek do pieczenia, kakao, mąkę z nasion babki jajowatej, cukier trzcinowy i mieszamy składniki.
  • Wlewamy wodę.
  • Mieszamy ciasto na naleśniki.
  • Dodajemy olej do ciasta naleśnikowego i mieszamy ciasto.
  • Pozostawiamy na kilkanaście minut. Jeśli ciasto będzie za gęste, dolewamy trochę wody.
  • Rozgrzewamy patelnię. Nalewamy kroplę oleju.
  • Nalewamy ciasto na patelnię. Smażymy z dwóch stron.
  • Mieszamy ciasto w misce przed każdym nalewaniem go na patelnię.
  • Na naleśniki kładziemy podduszone gruszki i zawijamy je.

 

 

 

 

 

Print Friendly