Paluchy z mąką z prosa afrykańskiego i z sorgo na proszku do pieczenia ( bez glutenu i drożdży )

 

 Początki tego przepisu były takie, że na stronie internetowej sklepu z produktami bezglutenowymi zobaczyłam bezglutenowe paluszki grissini. A ja upiekłam swoją wersję paluszków, ale nie na drożdżach, a z bezglutenowym proszkiem do pieczenia. Mąkę z prosa afrykańskiego zobaczyłam wcześniej w sklepie internetowym, zamówiłam, szukałam sposobu na jej wykorzystanie. I tak mąka z prosa została jednym ze składników ciasta na paluchy. Ciasto wałkowałam rękę, aby powstały grube paluszki. A potem do piekarnika, aby upiekły się paluchy.

 

Składniki:

50 g mąki z prosa afrykańskiego

50 g skrobi ziemniaczanej

40 g mąki z sorgo

20 g skrobi z tapioki

2 łyżeczki mielonych nasion babki jajowatej

1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia

około 120 ml wody

3 łyżki oleju rzepakowego

1/2 łyżeczki soli

1/2 łyżeczki mielonej papryki

 

1 łyżeczka oleju rzepakowego do posmarowania

sól himalajska do posypania

 

  • Wykładamy papier do pieczenia na blachę.
  • Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 175 stopni.
  • Suche składniki wsypujemy do miski, mieszamy, dodajemy olej, mieszamy, wodę wlewamy stopniowo, mieszając ciasto, aby powstała kula z ciasta.
  • Zagniatamy ciasto.
  • Na blat kładziemy folię spożywczą, a na nią ciasto.
  • Ciasto kroimy na kawałki, wałkujemy, aby powstał paluch i przekładamy na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Paluchy smarujemy olejem rzepakowym i posypujemy solą himalajską.
  • Wstawiamy blachę do piekarnika i pieczemy około 25 minut.

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email