Szybki bezglutenowy „żurek” bez zakwasu

 

 Szybka wersja świątecznego żurka bez zakwasu. Taka wersja, gdy nie mamy zakwasu bezglutenowego albo czasu, a na ostatnią chwilę zdążymy z ugotowaniem tego żurka.

 

 

Składniki                                                                           

kilka łyżek mąki ryżowej + zimna woda       

bezglutenowa biała kiełbasa

marchew

pietruszka

liść laurowy

2 ziarenka ziela angielskiego

1 łyżeczka majeranku

1 łyżka chrzanu

sól

pieprz

 

 

  • Warzywa obieramy, wrzucamy do garnka, gotujemy z liściem laurowym, zielem angielskim. Po ugotowaniu wyjmujemy je.
  • Białą kiełbasę: obieramy, kroimy na plasterki, wrzucamy do gotującego się wywaru.
  • Dodajemy majeranek.
  • W kubku mieszamy mąkę ryżową z zimną wodą. Po wymieszaniu wlewamy część do zupy. Gotujemy kilka minut i mieszamy. Jeśli potrzeba dodajmy więcej mąki ryżowej.
  • Dodajemy chrzan.
  • Gotujemy jeszcze przez chwilę.
  • Doprawiamy solą, pieprzem.

 

 

 

 

 

 

Print Friendly